Gevelroute door Bergen op Zoom

In deze tour, gaan we langs huizen met bijzondere gevelstenen. Ik zal er vast een paar gemist hebben, maar het worden er in totaal 18, althans, we gaan 18 cijfers of letters verzamelen, om aan het eind van de tour de TB-code te kunnen puzzelen. Dus schrijf alvast op een papier 1 t/m 18.
 
Alle gevelstenen staan hieronder verzameld, dus mocht je ze in Street View niet goed kunnen zien, kijk dan onderaan de pagina. Ze staan natuurlijk niet op volgorde, anders zou het wel heel makkelijk worden.
 
Kijk ook gerust op de andere huizen naar de namen, er staan een hoop rare namen bij.

Voor de mensen, die liever een papieren versie erbij houden, die kun je hier downloaden en dan printen. In deze papieren versie zit alvast een verzameltabel.

We beginnen de tour, door onze cachemobiel te parkeren op het parkeerterrein op N51 29.764 E004 17.022. Let op, het is wel betaald parkeren hier, €1,70 per uur, met een maximum van €11,- voor de hele dag.

In de zuidoosthoek van dit parkeerterrein, kunnen we onder de poort door (dubbelklik onder de poort), en komen we in de Moerengrebstraat uit. Als we onder de poort door zijn gekomen, slaan we rechtsaf. Je komt hier langs een van de cafés die we met de Vastenavend altijd wel aandoen, want daar verkopen ze de lekkerste hamburgers in die periode. Hier zie je gelijk een ‘gevelsteen’ boven de poort, en snap je, waarom dit café de naam heeft, die het heeft. Deze gevelsteen doet niet mee voor de code overigens.

We lopen rechtdoor, en bij het kruispunt steken we recht over. Na de geparkeerde fietsen, voor het beeld dat mee doet in de Beeldenroute, slaan we linksaf. Kijk eens naar links, naar het gebouw, dat we gepasseerd zijn. Valt er iets op aan de gevel? Nee, het is geen fout van Street View, maar de ramen zijn echt zo scheef. We vervolgen onze weg en gaan rechtsaf, ondanks dat de pijl op het bord zegt, dat we links moeten (pas op voor de rode auto). We lopen door tot het tweede steegje. Vlak voor dit steegje, zien we onze eerste gevelsteen. Neem van de het derde woord de eerste letter, dit is dus 1.

We lopen een heel eind door, komen voorbij café ’t Dobbertje (wit café op het hoekje), en als we hier voorbij lopen, zie je een rode deur. Na deze rode deur, zie je een huis, opgetrokken uit baksteen. Boven de deur zien we weer een gevelsteen, met daarop een vogel. Neem van de naam van deze vogel, de vijfde letter, dit is dus 2.

Nu doen we iets, waar ik eigenlijk een hekel aan heb, we lopen een stuk terug over dezelfde weg, maar gaan dan niet linksaf bij het scheve huis, maar gewoon rechtdoor. Maar eerst nog een gevelsteen spotten, want vlak voor dit kruispunt, zie je een huis met een blauwe deur, en een blauw ‘kelderluik’. Misschien was het al wel opgevallen, maar misschien ook niet, maar boven het rechter raam zien we weer een gevelsteen. Neem nu van het derde woord, de laatste letter, dit is dus 3.

We gaan nu dus rechtdoor, en lopen weer richting de Gevangenpoort. Ook nu gaan we dus onder de poort door, en komen in de Lievevrouwenstraat. Hier hebben we gelijk prijs, want bij het vijfde huis aan de linkerkant (het is in 2019 verkocht), zijn we tussen de ramen op de eerste verdieping weer een gevelsteen. Op deze gevelsteen staat een jaartal. Neem het laatste cijfer van dit jaartal, zet het om naar een letter, dit is dus 4.
 
Even verderop, zien we aan de rechterkant een zijstraatje. We gaan hier even een stap in en zien aan de rechterkant gelijk onze volgende gevelsteen. Neem nu van het laatste woord, de tweede letter, dit is dan 5.

We stappen weer terug de Lievevrouwenstraat in, en als we een stap hebben gezet, zien we op het hoekhuis gelijk weer een gevelsteen, of eigenlijk drie gevelstenen, waarvan er twee hetzelfde zijn. Neem nu van de naam van het pand de eerste letter, dit is 6.

We gaan verder naar het oosten, en weer iets verder zien we een roodbruin huis, met een pijp voor de gevel. Achter deze pijp, zit ook nog een gevelsteen verstopt. Helaas kunnen we die niet goed bekijken, dus kijk even bij de foto’s welke het is. Neem van de kleur van de achtergrond van de beeltenis, de eerste letter, die komt op 7.

We gaan weer een paar stappen verder, en zien aan de rechterkant, ingeklemd tussen twee huizen, een poort met ronde bovenkant (nog voor het terrasje). Ook hierboven zien we weer een gevelsteen. In de naam zie je aan het eind twee dezelfde letters. Een van de twee, zet je op 8.

We gaan verder en zien op een gegeven moment, aan de linkerkant een poort open staan. Deze poort zou ons terug kunnen brengen naar het eerste café waar we langs zijn gekomen. Dat doen we natuurlijk nog niet, want we zijn nog niet eens op de helft van onze te verzamelen letters. Maar met de gevelsteen boven deze poort, komen we een eind. Neem van het derde woord de tweede letter, en zet die op 9.

Als we nu omdraaien, zien we een huis met balkonnetje boven de voordeur. Links van dit huis, zien we gelijk de volgende gevelsteen. Ja, ik zie ook dat het er eigenlijk drie zijn, maar we gebruiken alleen de middelste gevelsteen voor de TB-code. Neem van het laatste woord ook de laatste letter, en die komt op 10.

We lopen weer verder richting het oosten, en zien aan de rechterkant een straatje opdoemen. Recht tegenover dit straatje, zit de volgende gevelsteen. Hoeveel letters tel je in de (gehele gevelsteen)naam (goed kijken)? Zet de uitkomst om naar een letter, die je op nummer 11 kan zetten.

We draaien nu om, en gaan het straatje in, dat in de oude looprichting dus rechtsaf slaan zou zijn geweest. We kunnen nu even doorstappen, want de volgende gevelsteen komt pas na het kruispunt. Boven het rolluik zien we die prijken. Neem van achteren gerekend de vijfde letter en zet die op 12.

Nu gaan we even een flink stuk stappen, want de volgende paar honderden meters komen we niet echt wat tegen. Maar vergeet vooral niet om onderweg te genieten, en te kijken of je nog rare namen kan spotten op de gebouwen. We lopen door, en komen aan de linkerkant Theater de Maagd tegen. Dit is wel de achterkant, en bij de dubbele groene deur zie je dan ook ‘Artiesten ingang’ staan. Hier tegenover staat het Provoosthuis waar je een potje pool of snooker kunt spelen. Na de Maagd gaan we de eerste mogelijkheid linksaf. Aan het eind gaan we met de bocht mee naar links, en komen op de Grote Markt uit, alwaar we rechts afslaan. We lopen tussen de terrasjes door, en gaan ook linksaf tussen de terrasjes door. Bij het wandelknooppunten paaltje slaan we rechtsaf de winkelstraat in. Krijgen jullie ook zo’n déjà vu gevoel? We lopen door tot de Dikke Boom, en slaan hiervoor linksaf. We zien aan de rechterkant een rode poort, en net daarna de volgende gevelsteen. Neem van de naam boven de voordeur de vierde letter, die komt nu op 13.

We gaan weer verder, en nemen het tweede straatje links. Ergens halverwege kunnen we rechtsaf, en aan het eind van dit straatje komen we op een plein. Hier gaan we links en lopen zo recht op een huis met koppen aan de gevel af. Onder een van de koppen staat een jaartal. Tel alle cijfers van dit jaartal op (maar niet doortellen tot 1 cijfer hoor) en zet de uitkomst weer om naar een letter. Deze letter komt op 14.

Nu slaan we voor dit huis rechtsaf. Aan het eind van het plein, zien we aan de rechterkant een huis met een puntig dak. Ook hier zien we weer een gevelsteen. De eerste letter, van wat er afgebeeld is, zetten we op 15.

Tegenover dit huis, gaan we nu het doodlopende straatje in. We lopen nu rechts langs het Markiezenhof, en zien in de muur links van ons de ingang naar de Mariakapel. We lopen door tot het eind en slaan dan rechtsaf. Na het huis met de grijze ‘scheve’ gevel, zien we een wit huis met twee rode deuren. Ook hier zit er weer een steen in de gevel. De eerste letter op deze gevelsteen, zetten we op 16.

Nog maar twee te gaan nu. We lopen verder omhoog, en vlak voordat we onder het spandoek doorlopen, zie je aan de linkerkant een poort open staan. Deze poort zou je weer terugbrengen naar de auto, maar we moeten nog twee gevelstenen ontdekken, dus lopen we eerst nog door. Als we onder het spandoek door lopen, zie je aan de linkerkant een donkerbruine gevel, met een ouwerwetse lantaarn aan de gevel. Hier zie je ook de een na laatste gevelsteen. Neem van het dier, dat je hier ziet, de eerste letter, en zet die op 17.

Nu heb ik jullie misschien weer in het ootje genomen, want twee huizen terug zat er ook al een gevelsteen. Dus op de terugweg naar de poort, om naar de auto te gaan, nog even goed opletten. Zie je de steen, dan neem je van het laatste woord, de middelste letter en dit is de laatste letter die we verzamelen, nummer 18.

Nou kun je natuurlijk via de poort naar de auto lopen, maar ik zou even doorlopen, totdat je tegenover het Markiezenhof op het pleintje op een van de terrasjes kunt gaan genieten van een natje en eventueel een droogje, terwijl je gaat puzzelen om de TB-code te achterhalen.

Voor de TB-code, het zijn allemaal letters. Voor het achterhalen van de code, gaan we puzzelen. De berekeningen staan gewoon op volgorde, dus 1 is 1, en 6 is 6. (hint: voor het berekenen is het misschien makkelijker, om eerst alle letters om te zetten naar cijfers A=1 ... Z=26, en na de berekening de uitkomst weer terug te zetten naar een letter)

1: Neem de letter van positie 9, trek hier de letter van positie 14 vanaf, en tel de letter van positie 1 er weer bij op.
2: tel de letter van positie 13 op bij de letters van positie 3 en 16.
3: Neem de letter van positie 2 en trek hier de letter van positie 6 vanaf, en trek er vervolgens nog twee keer de letter van positie 12 vanaf.
4: Neem de letter van positie 15, trek hier de letter van positie 11 vanaf, en tel de letter van positie 18 er weer bij op.
5: Neem de letter van positie 17, trek hier de letter van positie 10 vanaf, en tel de letter van positie 4 er weer bij op. Nu moet je alleen nog 6 plaatsen terug in het alfabet.
6: Tel de letters van positie 7 en 8 bij elkaar op, en trek de uitkomst af van de letter op positie 5. Zet nu nog een stap vooruit in het alfabet.

Als het goed is, heb je nu dus een code van 6 letters, en kun je hem hier loggen. Mocht je nog twijfelen, of klopt de code misschien niet, schroom dan niet om te mailen via de knop rechtsboven. Zet dan wel in je mail de gevonden letters van 1 t/m 18, en de eventueel gevonden code.