Beelden in Bergen op Zoom 

Beelden in Bergen op Zoom.
 
We gaan een tourtje langs een aantal beelden in de stad Bergen op Zoom maken. Tijdens de tocht, zal je op bepaalde locaties op zoek moeten gaan, naar een van de detailfoto’s die hieronder staan. Kijk dus, wanneer het aangegeven staat, goed rond op de bewuste locatie. Heb je de juiste foto gevonden, dan kan je op die foto de letter of het cijfer vinden, die in de TB-code hoort. Ik heb ze gewoon op volgorde gedaan, dus foto 1 is code deel 1, foto 2 is code deel 2 enz. enz.. Zes cijfers of letters, dus zes goede foto’s. Maar pas op, er staan natuurlijk ook een aantal afleiders bij.
 
We maken tijdens deze tour natuurlijk weer gebruik van Street View in Google Maps.

Voor de mensen, die liever een papieren versie erbij houden, die kun je hier downloaden en dan printen.

We gaan de tocht per fiets doen, want dat is wel he makkelijkst. Dus kom je met de auto, parkeer dan op N51 29.557 E004 17.993. Heb je de fietsen van de fietsendrager gehaald, dan kun je vertrekken. Sta je met je neus naar de parkeerplaats, dan heb je aan je linkerhand de uitgang. Die kant gaan we dus op. Bij de uitgang, gaan we linksaf. Bij het eerstvolgende kruispunt, heb je gelijk het eerste beeld te pakken, ‘Jongen met Vlieger’ uit 1962. Ik ga niet verklappen van wie dit beeld is, aangezien het een onderdeel is van de ‘echte’ Multi “Wij Zijn de Wijk Gageldonk-West”. We gaan voor dit beeld linksaf, en voor het eind van deze weg, zien we, verscholen tussen de bomen, het beeld ‘Heilige Martelaren van Gorcum’ van Bart Welten, ook uit 1962. Zoek nu bij dit beeld, de juiste detailfoto en ga op die foto op zoek naar het eerste stukje van de TB-code.

We gaan verder, en aan het eind van de weg gaan we rechtsaf. We kunnen nu mooi een stukje doorfietsen, want we moeten door tot het kruispunt met verkeerslichten. Daar slaan we linksaf. Net over het spoor, kijk je uit over een van de vele stadsparken, die Bergen op Zoom rijk is. In de verte kun je ook vaag de ‘Pilaar’ met ringen zijn. Dit kunstwerk is de ‘Pagode’ van Arie Berkulin, uit 1987. Als je in dit park verder zo rondstruinen, kom je nog meer kunstwerken tegen, zoals ‘Observatorium’ van Marius Boender, ook uit 1987, of het oudste ‘kunstwerk’, ‘Gedenknaald 75 jaar koninkrijk’ van Bram Gips, uit !!!1889!!!. Ook hier gaan we weer op zoek naar een detailfoto, en vind het tweede stukje van de TB-code.

We gaan nu verder, en houden het park links van ons (oftewel, je slaat voor het park rechtsaf). Net na het tankstation, slaan we linksaf, om zo om het park te rijden (helaas kunnen we niet over het fietspad door het park rijden). Bij het kruispunt gaan we linksaf, om daarna bovenaan de helling rechtsaf te slaan. We rijden nu boven de Zoom langs, en hebben die aan onze rechter hand. De Zoomis het stroompje waar Bergen op Zoom zijn naam aan ontleend zou hebben, maar dat is niet waar. Aan het eind van deze straat, zie je links in de middenberm het kunstwerk ‘Merck toch hoe sterck’ van Niko de Wit, uit 2002. Hier kunnen we op zoek naar alweer de derde detailfoto, en dus het derde stukje van de TB-code.

Voor dit kunstwerk, slaan we linksaf, en bij de recentelijk gerestaureerde fontein, een kunstwerk van Janus Dingemans uit 1914, slaan we rechtsaf. We rijden door, tot we zowel links als rechts water zien. Hier gaan we voor het water linksaf. Okay, het mag wel niet, maar ik zie nergens politie staan, dus moet het stiekem wel kunnen. Aan het eind van het ‘plein’ waar je langs komt, zie je aan de linker kant een markant kunstwerk, ‘Vastenavondkoppen’ van Albert Moelker, uit 1992. Dit is natuurlijk een van de belangrijkere kunstwerken voor de echte Bergenaar. Vind hier detailfoto 4, en dus het vierde stukje van de TB-code.

We slaan nu rechtsaf (dus houden het beeld in onze rug zeg maar), en daarna linksaf. Je rijdt nu recht op een van de meest iconische gebouwen van Bergen op Zoom af, de Gevangenpoort. We gaan hier onder de poort door, en rijden door tot het eind van deze straat. Hier gaan we tussen de paaltjes door, en gelijk weer links het Vierkantje in. Loop je bijna het reclamebord omver, dan weet je dat je goed zit. Ongeveer halverwege de straat, kunnen we rechtsaf door het openstaande hek. We komen onder een poortje door, komt het je al bekend voor? Als we onder de poort door komen, zie je links het standbeeld van ‘Anton van Duinkerken’ van de hand van Hein Vree, dat dateert uit 1977. Draai je je om naar de poort, dan zie boven de poort ‘Sint-Gertrudis’ van Piet van Dongen, uit 1937. We slaan linksaf en gaan de winkelstraat in, waar we tijdens het ‘Rondje door Bergen op Zoom’ ook al door zijn gelopen. Mocht je dat rondje nog niet hebben gedaan, dan loop je de straat in, waar je even verderop een grote mobiele telefonie naam tegen komt. Even verderop kom je uit bij een pleintje met een Grote Dikke Boom. Op het pleintje zijn ook kleine kunstwerkjes te vinden die de vestingwerken van de stad Bergen op Zoom voorstellen door de eeuwen heen. In deze kunstwerken zijn fonteinen verwerkt, die water schieten van kunstwerk naar kunstwerk. Hier kunnen we op zoek naar detailfoto 5, en hebben we, met stukje 5 van de TB-code, de tocht bijna afgerond.

We laten nu de Dikke Boom achter ons, en lopen verder de winkelstraat in. Bij de brillen gigant met groene band (nee, ik heb het hier niet over judo of karate), slaan we linksaf. Deze straat lopen we helemaal uit, en lopen we op ‘het’ veldje van Bergen op Zoom af, of moet ik nu eerbiedig “ ’t Krabbegat’ “ zeggen? Hier staat een heel belangrijk beeld, namelijk ‘de Geit van Mie den Os’ van Anton van Meurs, uit 1960. Ook dit beeld is zeer belangrijk in de Bergse cultuur, want hier wordt op 11-11 bekend gemaakt, wat het motto voor de volgende Bergse Vastenavend zal zijn. Als eerbetoon aan de geit, wordt er dan ook de zevensprong gezongen en ‘gedanst’ (Elke Bergenaar zal dan knielen voor het Geitje). Als afsluiter, kunnen we hier de 6de detailfoto zoeken, en zo de TB-code compleet maken.

Heb je nu alle puzzelstukjes gevonden, dan kun je hier de TB loggen. Als je nu rechtsaf slaat, en helemaal aan het eind van de straat linksaf, kom je vanzelf bij de spoorwegovergang waar je in het begin ook overheen bent gekomen, dus moet je de weg terug naar de parkeerplaats waar de auto staat, wel weer terug kunnen vinden.
 
Dank jullie wel, dat jullie de tijd hebben genomen om deze tour te maken.